Hembränning - konsten att jäsa mäsk, destillera och kola.

Hembränning är förbjudet i Sverige! Vi uppmanar ingen att bryta mot svensk lagstiftning. Men om du bor i något annat EU-land, som t ex Spanien går det utmärkt att bränna sin egen sprit.

För att tillverka din egen sprit måste du först tillverka en mäsk. Du använder då en turbojäst som du blandar med socker och vatten. Hur mycket du använder beror på hur mycket du ska bränna. Jästerna är olika snabba. T ex Coobra 24 jäser ut 6 kilo socker på ett dygn. Då får du en mäsk med ca 16% alkohol. Det går bra att använda vanligt strösocker, men du får en renare produkt om du använder bryggsocker.

Efter mäskjäsningen ska mäsken destilleras. Det finns många olika typer av hembrännare: FOA-brännaren har du direkt på spisen. Större apparater har ofta inbyggda elpatroner så det bara är att koppla in sladden. En ny typ av brännare är plastbrännaren. Det är en billig variant som du kan bygga själv för under 500 kronor. På Bryggforum får du hjälp. Där hittar du också många olika ritningar och annat som kan vara bra att veta när du vill lära dig att bränna sprit.

När du har destillerat spriten måste den renas. Spriten innehåller nämligen olika sk finkeloljor som förstör smak och ger ett elakt bakrus. Rening sker med kol. Helst använder du en färdig kolanläggning, eller också kan du bygga en själv. Det viktiga är att spriten rinner igenom 1,5 meter kol. Därför lämpar sig olika rör mycket bra. Det finns två grundtyper av kol: träkol och stenkol. Träkolet är billigare, men ger inte lika ren produkt som stenkol. Många som använder träkol kör igenom spriten flera gånger. Med ett stenkol räcker det med en gång. Stenkolen kommer från två platser, dels har vi Calgon (kallades förut för Chemviron) det bästa stenkolet som kommer från USA. Det andra stenkolet kommer från Kina, dammar mer och håller en ojämnare kvalitet. Kinakolet kallas för BG-09, men många förpackar om det själva och säljer det under många varunamn, som Fantomkol eller Norrlandskol.

Efter rening är det bäst att förvara spriten på dunk. Med essenserna kan du sedan skapa alla sorters sprit som finns. Att tillverka och bjuda på sin egen sprit är en gammal svensk tradition som kommer att utleva förbudet.